jueves, 10 de julio de 2008

J. BOIXADERES: LES PRIMERES POSTALS DE MASQUEFA



Per tal d'esvair dubtes: les primeres postals que es varen fer de la nostra vila daten de la Primavera del 1912. En molts llocs s'ha publicat que si el 1914 (Costumari de Masquefa), o el 1920, entre d'altres dates. Tot seguit presento la biografia del primer dels fotògrafs que van venir a la nostra vila per tal de retratar el seu paissatge.

Josep Boixadera i Ponsa, va néixer a Benavent de la Conca, poble del municipi d’Isona i Conca Dellà, l’any 1878 i va morir a Reus l’any 1938. El seu ofici va ser el de pastor, fins que pels vols de l’any 1900 va marxar a Barcelona, on uns anys desprès va començar a exercir com a fotògraf.
D’ell ens han quedat moltes fotografies de la Conca Dellà, centrades bàsicament a la població d’Isona. La seva obra en aquesta zona es pot dividir en quatre períodes i/o col·leccions. La primera col·lecció es data dels anys 1911-1912, i les fotografies sempre estan signades com a B.P.; la segona col·lecció a partir de l’any 1912 i signades com a J.B.; la tercera col·lecció sense signatura; i la quarta col·lecció, repetició de la primera però acolorida. S’han recuperat un total de 39 fotografies de diferents vistes de la zona, així com 8 de familiars. Se li coneixen altres fotografies de diversos pobles del Pallars Jussà, l’Urgell i la Noguera. Compaginava aquesta feina amb la de fotoperiodista, col·laborant en diverses publicacions de l’època i recollint molts esdeveniments importants del moment, sobretot de Sabadell.
A Masquefa va realitzar 10 fotografies, entre elles, la de l´´unica imatge que es coneix de la Font de la Malesa. Fa anys vaig tenir l'oportunitat de veure-la. És una fotografia molt fosca, feta davant la font, que no era altra cosa que una canya que surtia de la paret rocosa d'on brollaba la font. A primer terme hi surtien dos nens, un amb un got d'aigua i tocat amb una gorra. Aquest nen apareix en altres postals de la sèrie i vaig poder identificarlo com el Salvador Jofré, marit de l'Eduvigis de l'estanc del Soteres. Quan, anys després d'aquell dia en que vaig veure la fotografia, vaig voler comprar-la, resulta que el venedor l'havia perdut entre d'altres, o potser venut... no s'enrecordava. És una llàstima. No cal dir que seria fantàstic que algú tingués aquesta postal i volgués cedir una còpia.
La consolidació de Boixaderes, tant professional com econòmica, es va produir a partir de l’any 1915. Dels anys següents se li coneix una extensa producció de postals, sobretot de les demarcacions de Barcelona, Lleida i Tarragona. Per tal de perfeccionar les tècniques fotogràfiques va efectuar diversos viatges a l’estranger, preferentment a Alemanya. Durant la dècada de 1920 va col·laborar a l’ “Álbum de Lerida y el valle de Arán” i amb l’ ”Álbum Meravella”, totes dues de l’editorial Catalonia, i amb la “Cataluña Ilustrada” de l’editorial Martín. Arran de la visita de Ramon Roca, besnebot de Boixadera, al Museu de la Conca Dellà l’estiu del 99, es va poder esbrinar la identitat del fotògraf que havia pres les imatges dels pobles de la Conca, fins aleshores desconeguda. A partir d’aquell moment es va creure important poder recuperar la figura i l’obra de Boixadera i es va començar a treballar en la possibilitat d’editar un llibre amb el treball dut a terme a la Conca Dellà, el qual ha estat possible gràcies a la col·laboració de l’Editorial Garsineu, qui l’ha inclòs dins de la seva col·lecció Pirineu Memòria Gràfica, essent el número 4 de la mateixa. S’ha fet una exposició de fotografies a la Sala d’Exposicions del BBVA d’Isona i dins del cicle Audiovisuals Sam 2000-2001 un passi “Un fotògraf del Pallars 1910-1925” un repàs de la seva vida i la seva obra. Cal tenir en compte que el treball que ha deixat Boixadera és molt important pel fet que ens permet recuperar moltes imatges avui desaparegudes de la Conca Dellà.

No hay comentarios: