jueves, 10 de julio de 2008

Adolf Zerkowitz Schlesinger


Un altre dels fotògrafs que van editar postals de la nostra vila va ser Adolf Zerkowitz. Les imatges de Masquefa asociades al seu nom van ser presses en dos anys diferents: la primera sèrie, de 10 imatges, el 1973, un any després de la mort d'aquest eminentíssim fotògraf i la segona sèrie, el 1977 i també de 10 instantànees, coincidint amb la diada de Sant Jordi d'aquell any. Aquí teniu cinc cèntims de la seva biografia.


Va ser aquell vienès il·lustrat que, forçat per la Gran Guerra, va preferir quedar-se en una terra catalana que li havia fascinat, abans que tornar al seu país natal i veure’s condemnat al horror de la guerra. Es va establir a Barcelona i va convertir un ofici en el que fins llavors havia sigut una de les seves aficions: la fotografia y també el muntanyisme.
La cultura, la sensibilitat i la tècnica no van trigar en convertir a Zerkowitz en un mestre de un gènere, el de la postal, que fins llavors s’havia pres d’una manera poc seria. Bona prova d’això es que la seva obra ha resistit la agressió més temible de totes: el pas del temps. I per això mateix, el pas dels decennis han engrandit les seves imatges, enriquint-les amb un indubtable valor afegit. Les fotografies de Zerkowitz, fascinen por la seva força documental, la qualitat tècnica i per les seves innovadores vistes del paisatge urbà.


No hay comentarios: